Allergi - en årsag til hyppige virusinfektioner, som kan behandles!

Professor Celeste Porsbjerg, overlæge, PhD

Kender du det? Hver gang nogen bliver forkølet i nærheden af dig, så rammer det også dig! Hver vinter bliver du ofte syg – og der går lang tid før du kommer dig igen. Andre omkring dig bliver tilsyneladende aldrig ramt – uanset hvor mange der er syge omkring dem. Hvad er det der sker? Har du mon et dårligt immunforsvar? Kan man gøre noget? 

Har du allergi eller astma? Så kan det være at problemet er, at dit immunforsvar har travlt med noget andet – og bliver dårligere til at reagere som det skal, når du møder en virus. Og det kan der faktisk gøres noget ved!

Astma er den mest udbredte kroniske lungesygdom, med op mod 350 millioner mennesker på verdensplan, der lider af sygdommen; I Danmark lever ca. 300 000 personer med astma – som hermed er en af de hyppigste kroniske sygdomme hos børn og unge.

Mennesker med astma oplever ofte forværring, når de får en virusinfektion: Der er stærk international konsensus om, at virusinfektioner er den vigtigste enkeltstående faktor i forværringen af sygdommen, især astmaanfald, hvor almindelige forkølelsesvira er årsag i omkring 90% af tilfældene.

Har man hyppige luftvejsinfektioner, og er det svært at komme sig over dem, kan det således være et tegn på astma. I dag ved vi, at astma medfører en overreaktion i luftvejene, når man udsættes for en virus; immunforsvaret reagerer med en kraftig inflammation, men samtidig dannes der for lidt interferoner – de signalstoffer, der bekæmper virus. 

Det har vist sig, at særligt mennesker med allergi er udsatte for hyppige infektioner; i et stort studie foretaget af Bispebjerg Lungeforskning på Bispebjerg Hospital, der så på 60 000 danskere med astma, fandt vi således, at allergi var forbundet med en klart højere risiko for lungeinfektioner.

Bispebjerg Lungeforskning er kendt for at have bidraget til forståelsen af sygdomsmekanismer ved astma, allergi og KOL, og vi arbejder målrettet med at udvikle nye behandlingstilbud, som i højere grad kan normalisere det hyperinflammatoriske respons i luftvejene, som forårsager symptomer, tab af lungefunktion og akutte indlæggelser. 

Vi undersøgte derfor effekten af at behandle allergien målrettet; og som noget helt nyt og meget interessant, viste det sig at allergen immunterapi – også kendt som allergivaccination, så ud til at have en beskyttende effekt mod bakterielle luftvejsinfektioner (Woehlk et al. 2018). Vi gennemførte derfor en ny landsdækkende undersøgelse blandt patienter med allergi og astma, der havde gennemgået mindst tre års allergi vaccinationsprogram. Konklusionen var igen klar: Et treårigt allergivaccinations program viste effektiv til at reducere forekomsten af luftvejsinfektioner, såvel som af astmaanfald (Woehlk et al. 2022).

Allergi vaccination er en behandling for allergi, hvor immunsystemet trænes til at være mindre følsomt over for allergener. Dette opnås ved at give gentagne doser af det allergen, der forårsager allergien. Over tid opbygges immunologisk tolerance, så immunforsvaret ikke overreagerer, når det udsættes for allergenet, såsom græs, birk eller husstøvmider.

For at undersøge, hvordan allergen immunterapi kan styrke immunforsvarets i forhold til infektioner, foretog vi et avanceret behandlingsstudie – VITAL studiet, i samarbejde med forskere fra Lund Universitet: Ved at undersøge luftvejenes reaktion før og efter en allergen immunterapi imod husstøvmider kunne vi vise, at immunforsvaret reagerede på en bedre måde efter behandlingen; Dels med frigørelse af flere interferoner – som bekæmper bl.a. virus, men også med mindre frigørelse af IL-33 – et alarmprotein som overproduceres ved astma og allergi.  VITAL studiets resultater blev offentliggjort i det anerkendte internationale tidsskrift “American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine”, og artiklen vandt også prisen for “Årets bedste danske artikel om astma” fra Dansk Lungemedicinsk Selskab i 2023 (Woehlk et al. 2023).

Med disse vigtige fund, åbner døren sig til en ny tilgang til behandling og forebyggelse af hyppige luftvejsinfektioner. Perspektiverne er store; som danskere kender vi alle til de mange sygedage vinteren giver – med luftvejsinfektioner; virus, forkølelser og lungebetændelser, som rammer bredt, og især vores børn og ældre. Kan vi booste immunforsvaret, og sikre at det gør præcis hvad det skal – hverken for lidt, eller for meget – så kan det potentielt gøre en enorm forskel for vores folkesundhed helt generelt.

På Bispebjerg Hospital fortsætter vi jagten på nøglen til det sunde og stærke immunforsvar, for mennesker med lungesygdom og allergi. Med de aktuelle studier er ny viden trådt et skridt videre – og kan gøre gavn; Hos mennesker med hyppige luftvejsinfektioner, skal vi teste for allergi, og overveje allergen immunterapi som en mulig løsning!

bronch scoping 04 scaled

Publikationer

Bülow, Anna von; Hansen, Susanne; Sandin, Patrik; Ernstsson, Olivia; Janson, Christer; Lehtimäki, Lauri et al. (2023): Severe asthma trajectories in adults: findings from the NORDSTAR cohort. In Eur. Respir. J. 62 (3), p. 2202474. DOI: 10.1183/13993003.02474-2022.

Woehlk, Christian; Bülow, Anna von; Ghanizada, Muzhda; Søndergaard, Marianne Baastrup; Hansen, Susanne; Porsbjerg, Celeste (2022): Allergen immunotherapy effectively reduces the risk of exacerbations and lower respiratory tract infections in both seasonal and perennial allergic asthma: a nationwide epidemiological study. In Eur. Respir. J. 60 (5). DOI: 10.1183/13993003.00446-2022.

Woehlk, Christian; Bülow, Anna von; Kriegbaum, Margit; Backer, Vibeke; Porsbjerg, Celeste (2018): Allergic asthma is associated with increased risk of infections requiring antibiotics. In Annals of Allergy, Asthma & Immunology 120 (2), 169-176.e1. DOI: 10.1016/j.anai.2017.11.015.

Woehlk, Christian; Ramu, Sangeetha; Sverrild, Asger; Nieto-Fontarigo, Juan José; Vázquez-Mera, Sara; Cerps, Samuel et al. (2023): Allergen Immunotherapy Enhances Airway Epithelial Antiviral Immunity in Patients with Allergic Asthma (VITAL Study): A Double Blind Randomized Controlled Trial. In Am. J. Respir. Crit. Care Med. DOI: 10.1164/rccm.202209-1708OC.


Kontakt

Navn: Professor Celeste Porsbjerg